Czech PGA v roce 2014?

Czech PGA v roce 2014?

O krok dál

 

V uplynulém roce česká PGA Tour téměř skomírala, ale v nadcházející sezoně ji čeká resuscitace. Domácí nejvyšší série profesionálů se po nejlepších letech dostala do bodu, ze kterého už nebylo kam stoupat, a začal nastávat pomalý, ale jistý pád, navíc podpořený těžkou ekonomickou situací nejen v golfu. O změnu se nyní pokusí společnost Czech One, která nad celou sérií přebírá otěže. A má odvážné plány.

 

Poslední ročník Pilsner Urquell Czech PGA Tour provázely potíže. Už první turnaj na Kunětické Hoře byl zachráněn na poslední chvíli, což se u dalších dvou akcí nepodařilo. Celá sezona se tak smrskla pouze na šest turnajů, ze kterých se navíc dva konaly na Slovensku.

            V českém prostředí se tak hráči podívali pouze na již zmíněnou Kunětickou Horu, do Berouna a do Karlových Varů a finále se odehrálo již tradičně na Kaskádě. Nejen to však byly důvody, které zainteresované donutily přemýšlet o změně.

            „Czech PGA Tour je nastavena velmi dobře. Vyrostla však v živý organismus, a aby se mohla dále vyvíjet, je třeba ji stále vyživovat. Nastal čas se posunout dál a k tomu je nutné zapojení více lidí,“ říká jasně její dosavadní šéf Karel Skopový.

Proto začal během roku jednat s lidmi z nově vzniklé společnosti Czech One. A se svým plánem na změnu zašel za prezidentem české PGA Petrem Nitrou: „Řekl jsem mu svůj názor a své rozhodnutí. Souhlasil, protože kdybychom ten krok neudělali, tak těch osm let, co jsme vše budovali, by byl jen výkřik do tmy.“

            „My si nemůžeme dovolit vyznávat životní postoj „když to nejde, tak to nejde“. Vždy musíme najít řešení, protože jsme stavovská organizace a důvěřuje nám stále více a více lidí. To jen pár zaujatých či neznalých má ve svých hlásných troubách na nás jiné názory, ale s tím se dá žít,“ nebere si Skopový servítky.

            Jednat začal už zkraje roku. O nastávající změně se v zákulisí mluvilo už během úvodního turnaje série na Kunětické Hoře, což dnes potvrzuje také Radovan Vrátný z mediální agentury Parliamo, která společnost Czech One zastupuje.

            „Během turnaje na Kunětické Hoře došlo k tomu, že česká PGA zjistila, že ohledně své Tour nemá úplně dotažené některé věci, včetně těch sponzorských. Začala tak jednání o tom, zda by se celá série nedala uchopit jiným, možná trochu šťastnějším způsobem,“ poodhaluje začátky jednání Vrátný.

Ten také naznačuje, kdo za celou akcí stojí: „Parta v čele s Pavlem Krenkem z Ypsilonky, se kterým do toho šlo dalších pět lidí, se na tento nápad začala dívat projektově a nabídla české PGA určitou formu spolupráce; PGA ji přivítala, protože má spoustu jiných úkolů než pořádat tuto túru, především pak na evropské a mezinárodní úrovni.“

 

Letní příprava

Czech One se následně na celý projekt podívala byznysově, oslovila své stávající, ale i nové partnery a z následných jednání došla k závěru, že od roku 2014 bude mít tento projekt na svých bedrech. Ještě v dubnu byla podepsána dohoda, která dávala Czech One půlrok na to, aby všechny věci připravila. V listopadu se pak obě strany definitivně dohodly.

„Pracovalo se na tom celé léto. Těch šest lidí se týden co týden na jeden den scházelo a konzultovalo veškeré možnosti, protože každý v týmu s golfem nějaké zkušenosti má. Nicméně toto je projekt trochu většího rozsahu, jiný než když někdo řídí hřiště nebo dělá jenom určitý byznys,“ popisuje průběh příprav Vrátný.

            S některými partnery už je dohoda podepsána, s jinými se na jejím uzavření finišuje. Další pak podle všeho budou čekat na to, jak premiérový ročník domácí série profesionálů pod vedením nových lidí dopadne. A až podle toho se rozhodnou, zda do spolupráce v následující sezoně půjdou, nebo ne.

„Promotérsky máme na starosti celou túru, u některých turnajů však budeme mít dohodnutého ještě podpromotéra. Některé akce jsou historicky připravovány dobře, takže není důvod se tam cpát a dělat si věci po svém. Chceme využít toho, že je přímo na místě připravený partner, který ví, co má udělat a jak to udělat, a také to rád udělá,“ říká jasně Vrátný.

Vše bude podle něho pouze otázkou vzájemné dohody: „Není naší ambicí pořádat každý turnaj, pouze vždy musíme najít cestu k dohodě, aby nebyli nějakým způsobem ošizeni naši partneři. Pokud je ale na místě někdo, kdo má k hřišti a regionu blíže než my, je logické, že na připravení podobné akce je vybavený lépe než my z Liberce nebo Prahy.“

 

Nedůvěra není

V nejbližším roce se počítá pouze s turnaji na území České republiky a Slovenska, v dalších ročnících by se pak Czech One s celou sérií chtěla rozkročit o něco více v rámci střední Evropy. Při pohledu na mapu je jasné, že v úvahu přicházejí především turnaje v Rakousku, Maďarsku, ale možná také v Německu nebo v Polsku.

            Samotné turnaje budou mít nejspíše čtyři hrací dny. Prvním bude tradiční pro-am, po kterém bude následovat tříkolový turnaj s cutem po druhém kole. Počítá se s účastí kolem sta hráčů na každém turnaji s tím, že do finálového kola se jich podívá zhruba čtyřicet.

„Chceme trochu více propagovat turnaje pro-am a také je tu možnost propojení s dalším turnajem, třeba amatérským. Využít toho, když je hřiště připravené na vrcholnou domácí akci profesionálů,“ poodhaluje Vrátný další plány.

S tím částečně souhlasí také Karel Skopový: „Tour by se měla propojit směrem dolů, mám na mysli napojením na juniorskou, třeba i mezinárodní sérii. Potřeba by však bylo jít také směrem opačným, nahoru. Spojit se třeba s nějakým turnajem Challenge Tour. Tím se z ní stane, bez ohledu na přízeň České golfové federace, samostatný, zajímavý a velice přitažlivý produkt. Produkt, přes který můžeme vychovávat naše talentované hráče.“

A na co se tedy mohou hráči už nyní těšit? „Momentálně se jedná o zhruba deseti turnajích, ale nemusí to být konečné číslo. Mohlo by jich být i jedenáct nebo dvanáct, ale těch deset je nyní hodně reálných. Túra by měla být zabezpečená a rozhodně by nemělo docházet k rušení turnajů na poslední chvíli.“

„Odměny by neměly být menší, než jaké byly v roce 2013. Jedná se o částku, na kterou se pokaždé snažíme minimálně dostat, ale spíše ji navýšit. Jednotlivé turnaje by tak hráčům měly dávat možnost udělat si finančně dobře,“ dodává Vrátný, který se nebojí, že by hráči po posledním tak trochu nepovedeném ročníku české PGA Tour nedůvěřovali.

„Z rozhovorů s hráči vyplývá, že nedůvěru v túru necítí. Poslední ročník dopadl tak, jak dopadl z určitých důvodů, nad kterými nám nepřísluší spekulovat. Hráči jsou profesionálové, kterým nabízíme jasně dané podmínky. Na jedné straně je prize money, na druhé straně startovné a další náklady. A každý si musí sám spočítat, jestli se mu na turnaji vyplatí startovat, nebo ne. Celkově se jedná se o sérii, na které by se každý český profík měl mít chuť předvést a dokázat, co v něm je. Ukázat, že je lepší než ostatní.“

 

Boj o diváka

Zajistit si přízeň hráčů je však pouze jeden z hlavních dvou úkolů, před kterým společnost Czech One stojí. I s ohledem na partnery bude důležité prolomit určitý nezájem golfových fanoušků, se kterým v posledních letech Czech PGA Tour bojuje. A který v uplynulém roce skoro až gradoval, když hráči chodili po hřišti vždy prakticky sami.

„Naše práce bude jasná. Potřebujeme, aby si diváci našli cestu i přímo na jednotlivé turnaje. Aby se šli podívat, jak profíci hrají a jak se dostávají z nějaké zapeklité situace. Divácká sledovanost přímo na místě je totiž nedostatečná a chceme ji vylepšit,“ ví moc dobře Vrátný o místě, kde domácí sérii pořádně tlačí golfová bota.

Hlavním cílem jeho týmu bude zajištění popularizace celé série a její větší sledovanost jak přímo na místě, tak následně v televizi a dalších médiích. K tomu by měly dopomoci jak pozvánky pro kvalitní zahraniční hráče, tak účast nejlepších českých amatérů, která by turnaje ještě více zatraktivnila.

            „Co se týče jmen, budeme sázet především na Romana Šebrleho a Ondru Liesera. Jestli se vydáme cestou ještě nějakého dalšího hráče, to je nyní otevřené,“ nabízí Vrátný aktuálně dva největší taháky, na které by chtěli fanoušky na hřiště nalákat.

„Primárně chceme oslovit golfisty z daného regionu, aby se přišli podívat, jak ti nejlepší hrají na jejich hřišti. Cestu k nim budeme hledat jak pomocí mediálních partnerů túry, tak přes lokální partnery, kteří nám mohou pomoci zaujmout mimogolfové diváky, kteří třeba do teď ani nevěděli, že se u nich podobná akce koná.“

Radovan Vrátný věří, že se nejedná o boj s větrnými mlýny. Že si golfoví příznivci nakonec přece jen na Czech PGA Tour cestu najdou: „Je nám jasné, že z Liberce se asi někomu nebude chtít jet podívat na turnaj třeba do Brna, až na ty nejskalnější golfové fanoušky. Nevidíme ale důvod, proč by třeba na Kaskádu nemohli dorazit ve větší míře lidé z Brna. Nebo proč na berounské hřiště nedorazí lidé z Berouna. Věříme, že zájem bude.“


Generální partner


Výsledky

oaza-distribuce II TROPHY BY ATOMIC DRINKS

HráčR1Celkem
1. KOŘÍNEK6666
T2. LIESER. O6868
T2. WINKLER. F6868
4. TINTĚRA. L7171
5. MUTHREICH7272
T6. ZIEMER. M7373
T6. GRUBER. R7373
oaza-distribuce II TROPHY BY ATOMIC DRINKS Výsledky


Order of Merit

Czech PGA Tour 2018

HráčBody
1. KOŘÍNEK. A30 000
2. WINKLER. F12 500
3. LIESER. O12 500
4. TINTĚRA. L7 000
5. MUTHREICH. M7 000
6. GRUBER. R5 000
7. VELENSKÝ. V5 000
Tour 2018
Hledat:
 
∧   nahoru   ∧